Med en mobiltelefon eller surfplatta som ständigt är till hands har människan blivit beroende av Google. Så fort vi är osäkra om något tar vi fram en dator, surfplatta eller en smarttelefon och googla fram svar på frågor. Detta sker dagligen vid olika tillfällen. Istället för att plocka fram ett uppslagsverk går vi bara in på Google och skriver i det vi undrar i sökfältet. Att googla har kommit till att bli ett verb som löser problem. Kommer vi inte på vad skådespelaren i en viss film heter googlar vi, likaså om vi är oense om ett visst ämne. Google löser helt enkelt våra vardagsproblem. Och inte är det konstigt med tanke på den digitaliseringen som skett i samhället. Det är mycket mer effektivare att plocka fram mobilen än vad det är att bläddra i en bok.
Tips på hur du kan förbättra ditt googlande
Förkunskaper: Det råder inget tvivel om att kunskap är makt. Detta gäller även i ditt googlande. Ju mer du kan om ett ämne desto lättare blir det att googla om det. Har du dock lite osäkerhet kring ett ämne när du börjar googla kan det vara bra att först vända sig till uppslagsverk innan du börjar söka dig till andra informationskällor.
Sökord: När du ska googla, fundera då på vad det är som du exakt vill veta om ämnet du ska googla. Du kan exempelvis tillämpa några frågor du ska kunna besvara efter att din Googlesökning är klar. När du väl skriver i ord i sökfältet kan du tillämpa dessa ord efter frågorna som du vill ha besvarade.
Tänk på vad du vill veta och sök dig till lämpliga hemsidor: Beroende på vad du vill få information om bör du hålla dig till olika källor. Om du exempelvis vill veta mer om andra världskriget bör du kanske söka dig till historieböcker eller uppslagsverk. Vill du däremot fördjupa din förståelse för en nyhetshändelse bör du hålla dig till tidningar, nyhetsartiklar och nyhetsbyråer.
Var specifik i din sökning: Ibland när du googlar för du upp mängder med träffar. Därför är det smart att vara väldigt specifik när du skriver i sökfältet för att på så sätt minimera antalet träffar som inte passar de frågor du vill ha svar på. Vill du till exempel veta hur klimatförändringarna är just nu, googla då inte bara klimatförändringar. Istället bör du googla klimatförändringar 2017.
Andra knep för att specificera din sökning är att exempelvis klicka in om du bara vill ha sidträffar som är på svenska.
Vad googlar svenskarna mest?
Varje år sammanställer Google en lista med ord och frågor som svenskarna googlat mest det förgångna året. 2016 toppades listan av Pokémon Go som var följt av Iphone 7 och EM 2016. Andra sökningar som också var populära var Donald Trump (USAs nuvarande president), David Bowie, Brexit och musikern Prince.
Svenskarna ville även veta hur man laddade ner Pokemon Go. De var även intresserade av Sara Sjöströms längd, hur stort Småland är, vem som vann Eurovision 2016 och vad liberalism är.